Bijdrager Gerard van de Vorle
Jaar: 1983
Locatie 1.:Woensel |412 Hemelrijken |Hemelrijken
Hemelrijken hoek Nieuwe Fellenoord.
Beschrijving | Hemelrijken 104. Oorsponkelijk een bioscoop (Alcazar). Later in de oorlogstijd een café-dancing, waar veel soldaten kwamen dansen. Daarna een glasblazerij, kantoortje en opslagplaats van het Leger des Heils en voor de sloop in 1985 was het een atelier en woonruimte voor kunstenaars. |
---|---|
Geplaatst op | 24-03-2007 |
Reacties
Naam: Mieke van Weel -van Tuyl
Toen het Leger Des Heils, midden jaren 50, in dit gebouw zat, werden er bijbelverhalen voorgedragen. Daar ben ik stiekem naar gaan kijken, wat niet mocht als katholiek meisje, maar ik vond het prachtig en de mensen waren erg vriendelijk. Daarom begreep ik niet waarom ik daar niet mocht komen.
Naam: Wil van Hout
Een bioscoop heb ik er nooit in gezien en een dancing nog minder. Wat ik er wel in gezien heb, was een familie die bij de N.S.B. was, waarvan hun enige zoon bij de Jeugdstorm. Als er in de oorlog ooit een soldaat binnen geweest is, was hij zeker op bezoek. Een glasblazerij acht ik nog wel mogelijk. En later na de oorlog het Leger Des Heils.
Naam: Antoine Lemmens
In het huis naast het Leger des Heils heb ik in mijn jeugdjaren gewoond, tot het gesloopt werd. Het poortje is de ingang van de binnenplaats van ons huis, wij hadden de tuin van het Leger des Heils erbij. Schuin tegenover ons had je kruidenier Tonny van Rooij, waar ik iedere dag na school een diknek moest halen (fles verse melk).
Naam: Frits Hekman
Van september 1945 tot januari 1946 heb ik hier in de tweede klas van de Christelijk Nationale School gezeten. Het schoolgebouw (schoolmeester Koonings) op nummer 77 was aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in gebruik bij het Engelse leger. Daarna werd het opgeknapt en weer geschikt gemaakt voor gebruik als school. De klassen 1, 2 en 3 zaten in dit gebouw en de overige leerlingen in zaal Coense aan de Woenselsestraat.
Naam: Ben Brekelmans
Volgens de website www.ihesm.com/eindhoven1934/ was de bezetting van dit pand achtereenvolgens: café De Wertha van Van Thoor, die eind 1934 het faillissement kreeg aangezegd; in 1941 café De Kluit (J.B. Kluijtmans); in 1942 café Edelweiss (P. Hendrick), een "NSB-café" dat in 1943 verkooppunt was voor het "foute" cabaret van Paulus de Ruiter; na de bevrijding locatie voor het Leger des Heils. Dit doet mij nu twijfelen of hier wel ooit een glasblazerij was gevestigd. Wel herinner ik me daar om de hoek, in de Nieuwe Fellenoord dus, een bedrijf (ik meen Van Mol) dat neonverlichting produceerde met van die glasgeblazen sierlijke letters. Isdawa?!
Naam: Ben Brekelmans
Voor wat betreft die glasblazerij: zie ook de opmerkingen onder foto 21428.