Fotonr.: 10528
Bijdrager Rudy Vogels
Jaar: 1966
Locatie 1.:Strijp |615 Schoot |Schootsestraat
Onderwerp.: Horeca |Cafés |Strijp, Ramona / Palace

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Café-zaal Palace

Beschrijving Cafe-zaal Palace (nu Ramona) aan de Schootsestraat hoek Cederlaan. In de jaren '60 een bekend danscafé. Op de foto van links naar rechts de toenmalige kastelein Nic den Hartog, ober Jo Thoonen, de vrouw van Nic en ober Jan Vogels.

Geplaatst op 23-03-2007
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 23-03-2007
Naam: Christine Manders-Meulensteen img

Volgens mij heeft het nooit anders geheten dan Ramona. Zeker niet in 1966!


Datum: 23-03-2007
Naam: Jan Toirkens img

Ter verduidelijking: in 1930 heette het café voor het eerst Ramona en die naam werd gehandhaafd tot maart 1955. Toen werd Nic den Hartog de uitbater en wijzigde de naam in Palace tot april 1972. Toen werd het weer opnieuw Ramona zoals van oudsher. Nic den Hartog verhuisde naar de Maurits Lijnslagerstraat 116.


Datum: 24-03-2007
Naam: Christine Manders-Meulensteen img

Dan denk ik dat mijn grootouders, die er naast wooonden, het hardnekkig Ramona zijn blijven noemen, sorry Jan.


Datum: 24-03-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers

Toen het Palace heette heeft Peter Koelewijn met zijn Rockets er vaak op zaterdagavond opgetreden. De zoon van Nic, hij heette ook Nic, was getrouwd met een destijds collega van mij, Tiny van de Bersselaar. Zij is al enige tijd geleden overleden.


Datum: 24-03-2007
Naam:

Na 1972 heeft het café ook nog de naam De Boekanier gehad. Ik dacht een paar jaren. De eigenaresse was een Amsterdamse en heette Annie. Daarna is het pas weer Ramona geworden.


Datum: 24-03-2007
Naam: Ap ten Hartog img

Christine, Jan Toirkens heeft gelijk. De jonge Nic was de baas van mijn vrouw bij Philips afdeling R.G.T.


Datum: 24-03-2007
Naam: Peter van Laanen img

Je kon er op de woensdagavond en op zaterdag en zondagavond dansen op live muziek. In de jaren 60 en 70 kwamen er heel veel militairen uit de Oirschotse kazernes dansen bij Palace.


Datum: 27-03-2007
Naam: Charles.Schillemans img

Ons Tante Riek woonde hier toen ze 4 jaar was (ze is nu 83) m.a.w. 79 jaar geleden (dus 1928) zaten haar ouders tw J.G. Leenders-v Hoek in dit café dat toen al Ramona heette, de zaal achter het café was toen ingericht als kegelbaan. Haar ouders hebben ook nog een café gehad in de Lijmbeekstraat (het café waar later Jan Bax heeft gezeten), als laatste zaten zij in cafe Torenzicht op het Gerardusplein.


Datum: 28-03-2007
Naam: Jan Toirkens img

Zonder uw tante te willen afvallen, maar hier komt dus de werkelijkheid. In 1931 vanuit de Gladiolenstraat 10, vestigt zich hier aan de Schootsestraat Joseph Godefridus Leenders, geboren te Tongelre. Hij was fabrieksarbeider en gehuwd met Allegonda van Hoek. ZIJ was de caféhoudster. Het echtpaar had 11 kinderen en verhuist per 22-09-1933, twee jaar later dus, naar het adres Kerstroosplein 13. Maar misschien weet uw tante dan wel wie het café Ramona heeft genoemd, want daar ben ik na een paar jaar daarover navraag te doen bij verschillende mensen, nog altijd niet achter. Dat van die kegelbaan wil ik graag geloven, er zaten allerlei verenigingen in dat café, achter in de grote zaal.


Datum: 03-01-2008
Naam: Nic den Hartog Jr. img

De naam Ramona is niet door Nic den Hartog gewijzigd maar door de voorganger van hem, Jan van der Kroon. Jan van der Kroon en zijn broer Piet waren afkomstig uit Bussum. Piet is jarenlang beheerder geweest van Katholiek Leven, de feest- en toneelzaal op de Wal, waar nu ongeveer het stadskantoor staat.


Datum: 03-01-2008
Naam: Nic den Hartog jr. img

De tweede kelner op de foto is NIET Jo Thoonen. Wie weet de naam van de kelner op de foto nog? Nadat Nic den Hartog uit het café gegaan was, heeft zijn jongste zoon Gerard nog enige tijd het roer overgenomen, en hij was degene die de naam in de Boekenier gewijzigd heeft. Na een vrij korte tijd is het café in andere handen gekomen, maar die nieuwe eigenaren zijn ook niet lang gebleven. Correctie: Thérèse Sauter-Royers maakt een vergissing met het optreden van Peter Koelewijn. Bij mijn weten is deze zanger met zijn orkest nooit in Palace op zaterdagavond opgetreden. In de tien jaren tussen 1955 en 1965 zijn er diverse amateurorkesten soms langdurig tijdens de dansavonden opgetreden. Wie herinnert zich nog de orkesten van Harrie Verbeek en Jan Linders? Het was opmerkelijk dat sommige orkesten nadat ze soms een jaar lang in Palace gespeeld hadden ineens van de ene dag op andere geen publiek meer trokken. Dan was Nic in paniek, dan moest ik bij andere danszalen gaan kijken waar ons publiek gebleven was. En dan begon het zoeken naar een nieuw orkest. Dat was ooit een lijdensweg, want soms had je een echt goed orkest maar dan kwam het publiek toch niet terug. Het was toch een vreemd gegeven dat sommige van de orkesten echt niet je van het waren, maar toch in staat waren de zaal weer propvol te spelen. In Eindhoven was in die jaren een aantal danszalen o.a. Musis Sacrum, Jantje van der Linden, Raaymakers, den Hollander, de Plaza, Fons van Mierlo enz. Die zijn allemaal eind jaren 60 verdwenen. Zo eind 60er jaren kwamen de discotheken in de mode en was het afgelopen met het dansen op levende muziek. Ook Palace schakelde noodgedwongen over op platen en een dj. Dat ging een tijdje goed totdat de gemeente Eindhoven het nodig vond de leeftijd voor toegang tot de danszalen te verlagen tot 16 jaar i.p.v. 18 jaar. Prompt ontstond er veel onrust onder dat jeugdige publiek, vechtpartijen waren regelmatig aan de orde. Dit was de reden dat Nic den Hartog stopte met het café en zijn oude vak van slager weer voor een aantal jaren ging uitoefenen in de slagerij van Albert Heijn, totdat hij een zware hartaanval kreeg en niet meer kon werken. Ook het bekende dansorkest van Koos van Beurden heeft in Palace gespeeld. Koos een zeer begenadigd trompettist (bekend van Radio en TV) speelde samen met zijn vrouw Alida in het orkest


Datum: 05-01-2008
Naam: Nic den Hartog Jr. img

Het allereerste orkest dat bij ons in 1955 speelde was de combo van Hub Musch, de toenmalige leider van het Eindhovense Glenn Miller orkest Strike up the Band. De zangeres was Annie Musch, de dochter van Hub. Dit orkestje heeft een heel lange tijd in Palace gespeeld en heeft het dansen goed op gang gebracht. <<< zie ook foto11687 en foto 11688 (Peter) >>>


Datum: 05-01-2008
Naam: Peter Suurs img

Met het orkest Frans Dambacher hebben we veel gespeeld bij Palace. Het orkest bestond uit: Frans Dambacher (sax), Gert Pulles (drums), Cor de Jong (stringbas), Jo Seuntjes (gitaar) en Peter Suurs (accordeon).


Datum: 05-01-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers

Nic, wat Peter Koelewijn betreft moet ik je gelijk geven. Bij foto 13472, van de band Peter en zijn Rockets, geeft Peter zelf commentaar. Het is zaal Plaza, op de Leenderweg waar ze zijn opgetreden.


Datum: 17-02-2008
Naam: M.groenland img

Mijn opa en oma van der Kroon woonden er met tien kinderen. Ze hebben er ongeveer een jaar gewoond. We weten niet waarom ze Palace hebben veranderd in Ramona en wat Ramona betekent.


Datum: 17-02-2008
Naam: Nic den Hartog jr. img

Aan M. Groenland. Hier maakt u een denkfout, Jan van der Kroon heeft de naam Ramona in Palace gewijzigd en niet andersom. Verder ken ik Jan en To al toen ze nog in Bussum woonden en samen met broer Piet het Vitusgebouw beheerden. Ik ben de de oudste zoon Van Nic den Hartog, ook Nic.


Datum: 18-02-2008
Naam: Henk Van Der Heijden

Heb vele mooie herinneringen aan Palace in de Schootsestraat. Ik heb hier heel veel plezier gehad in de jaren 1957-1960 en kende Nick en zijn vrouw heel goed. Dat was de tijd dat de rock en roll kwam opzetten. Heb bij Palace in 1957 mijn vrouw leren kennen die helaas in 2007 is overleden. Maar we hebben vijftig hele mooie jaren gehad. Wat ik mij herinner is dat er toen een orkest zat met een leider die piano speelde en naar ik meen Bep Heering heette. Zijn vrouw was er ook altijd bij. Hij woonde in de Gildelaan, ik was in die tijd melkboer en kwam bij hun aan de deur. Dan was er een zanger gitarist die heette Jan en de drummer die heette ook Jan (Geerlings?). Hij woonde in de Hemelrijken, zou mij drummen leren, moet ie nog steeds doen. Dan was er nog een saxofonist waarvan ik de naam niet ken, maar hij had verkering met Marietje Hakkert uit de omgeving van de Broekseweg - Brugstraat. Ik ken mij geen ander orkest herinneren in die jaren.


Datum: 20-03-2008
Naam: Nic den Hartog img

Aan M Groenland
Hier maakt U een denkfout, Jan van der Kroon heeft de naam Ramona in Palace gewijzigd en niet andersom. Verder ken ik Jan en To al toen ze nog in Bussum woonden en samen met broer Piet het Vitusgebouw beheerden. Ik ben de oudste zoon Van Nic den Hartog, ook Nic.