Video: 180

Bijdrager:

Redactie EiB

Jaar: 1959

Locatie: Woensel - 516 Vlokhoven -


Video omschrijving

Vlokhoven toen - Ontwikkeling en bouw Unitas

In 1940 werd in de parochie besloten dat er een parochiehuis moest komen. Het heeft een aantal jaren geduurd, maar uiteindelijk werd gebouw Unitas gerealiseerd. Een overzicht van de gebeurtenissen.

Deze foto is geplaatst op: 10 november 2010

Uw reacties

Wij fietsten vroeger veel met onze ouders vanuit Stratum helemaal naar Vlokhoven. Ik kan mij het kerkje nog herinneren. Wat leuk dit videobandje! Ik ben van 1949, het is dus van ver voor mijn tijd en ik kwam pas in 1956 in Stratum wonen. Ook fietsten we over de Heezer/Leenderhei naar Geldrop en Heeze, soms schuilend voor regen en onweer op boerderijen. Wat was Brabant toen nog mooi, en wat waren de fietstochten heerlijk!

Toegevoegd door: Lisette van der Krogt-Zwart op 05 juni 2011

En wat werd er vreselijk veel gerookt, men wist toen natuurlijk (nog) niet dat het ongezond was. Er worden zelfs sigaren en sigaretten gepresenteerd op recepties. Ik ging vaak mee met mijn vader naar recepties, bij Philips e.d. Je kon de rook dan snijden.

Toegevoegd door: Lisette van der Krogt-Zwart op 05 juni 2011

Trefcentrum Unitas is gebouwd met geld dat is ingezameld onder de inwoners van Vlokhoven, met name de boeren. Mijn vader, Jan van Tien, heeft er ook aan bijgedragen. Daarnaast is hij grond gaan halen voor het grondwerk. Hoe het kan dat dit pand, gebouwd met gemeenschapsgeld, later in handen is gekomen van de gemeente is een groot raadsel. Niemand is ooit op de hoogte gebracht van een verkoop. Ik weet niet wie er na de bouw officieel eigenaar was. Mogelijk de kerk, maar er kan ook een coperatie geweest zijn. Hopelijk is er iemand die hier meer over weet.

Toegevoegd door: Gera van Tien op 05 juli 2012

Ik ben van 1948, ik heb met mijn broer Kees veel gespeeld op de plaats waar Unitas is gebouwd, zondags 's morgens als ons vader repetitie had met de Vlokhovense Fanfare ook wel genoemd het zat hermenieke van Vlokhoven. Die als ze van de bedevaart kwamen nog even de Koens aandeden om er nog een te vatten op de goeje afloop van de lange busreis van uit Belgi. De fanfare zat dan rondom de plattebuiskachel te repeteren en wij vermaakten ons in de grote boomgaard die achter het caf was toen Sjefke Vleuten met zijn vrouw caf Unitas beheerden. Die boomgaard is zo ver als ik me kan herinneren de plaats waar zaal Unitas is gebouwd. Ik ben ook nog enige jaren lid geweest van de fanfare die ik zoven op de video heb gezien. Heel mooi om terug te zien. De pastoor herinner ik me ook nog zeer goed.

Toegevoegd door: Jos Hessing op 02 oktober 2013

Pastoor Odemaere was de oom van mijn moeder en kwam oorspronkelijk uit St. Michielsgestel. Ik woon nu zelf al 35 jaar in Eindhoven en ben aangenaam verrast met deze mooie beelden, waar ik niets van af wist gezien ik in het buitenland woonde, maar ik ga nu wel op zoek naar meer informatie! Goed gedaan!

Toegevoegd door: Annette van der Kleij op 02 augustus 2017