EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

54243

Bijdrager:

Jaar:

2015

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Tramstraat

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Gevels en Gevelstenen

Onderwerp 3.:

Tramstraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Fleur de lys

Beschrijving

Op de Tramstraat is bij de ingang van een appartementencomplex boven de voormalige Jan Linders-supermarkt deze gevelsteen aangebracht. Het is een fleur de lys, Frans voor lelie. Maar waarom die leliebloem?
Dit verhaal gaat terug tot Clovis I (466-511), de eerste koning die in de vroege Middeleeuwen alle Frankische stammen verenigde en tevens de eerste katholieke koning van Gallië, het latere Frankrijk. Volgens een oude legende verscheen de maagd Maria tijdens zijn kroning. Ze gaf Clovis een lelie en er viel een vaatje olie uit de hemel. Hoe weten we niet maar wel dat Clovis daar later mee gezalfd werd. Meer koningen gebruikten de lelie vervolgens in hun kleding en wapens om aan te geven dat ze hun macht van God zelf hadden gekregen. Door dit verhaal staat de lelie symbool voor de maagd Maria, maagdelijkheid en de belangrijkste: zuiverheid.
En dát is de link met de Eindhovense fleur de lys: hier stond vroeger namelijk de zeepfabriek van Redelé, genaamd Zeepfabriek De Lelie. De fleur de lys is dus het logo van die zeepfabriek.
Zie ook foto 45892. (Red.)


Geplaatst op

24-04-2023

Email bijdrager

img
Geen reacties gevonden bij deze foto