EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

46627

Bijdrager:

Jaar:

1982

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

622 Het Ven

Straat:

Rijstenweg

Onderwerp 1.:

Sport

Onderwerp 2.:

Voetbal

Onderwerp 3.:

Brabantia

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Dameselftal Brabantia

Beschrijving

Het tweede dameselftal van RKVV Brabantia, dat in 2022 haar 100-jarig bestaan viert, in 1982. Destijds bestond de club dus 60 jaar.
Dit tweede team werd begeleid door het echtpaar Hidde en Riet Bijker.
Staand v.l.n.r.: Hidde Bijker, Marga Scheffers, Marian van Elderen, Karin van de Sande, Minou Weerts, Marjan van der Vorst- Cornuijt, Harriëte Evers, Bas van der Vorst (grensrechter), Dimphy van Geloven, Hanneke de Bie, Riet Bijker.
Zittend v.l.n.r.: Marion Holthausen, Stien Grüter, Audrey van Dorpel, Esther Alberto, Anita Grinwiss, Ursela Geurts en Monica ter Heide.
RKVV Brabantia, in de volksmond D'n Brab genoemd, is een roemruchte Strijpse vereniging. In 1922 was voetballen op straat bij wet verboden. Omdat er in Strijp nog geen katholieke voetbalvereniging was besloten enkele Strijpse jongens deze zelf op te richten. Aanvankelijk onder de naam RKVV Olympia (de naam Olympialaan herinnert hier nog aan) maar al snel werd de naam veranderd in RKVV Brabantia. Dat was toen de club in 1924 toetrad tot de Brabantse Voetbal Bond (BVB), waar echter al een team met dezelfde naam speelde.
Midden jaren '30 van de vorige eeuw werd RKVV Brabantia tweemaal op rij kampioen van Nederland. Toen in de jaren '50 het profvoetbal van start ging behoorde ook RKVV Brabantia even tot de deelnemers. Al gauw bleek echter dat D'n Brab niet wilde en kon betalen wat bij andere clubs betaald werd en men keerde vrijwillig terug naar de amateurs.
Naast voetbal voor mannen had en heeft de club ook jeugd-, zaal- en damesvoetbal onder zijn hoede. Daarnaast worden er vele activiteiten georganiseerd en heeft men zelfs een eigen carnavalsvereniging onder dezelfde naam RKVV Brabantia.
Sportpark Botenlaan werd altijd al gedeeld met andere verenigingen. Het paviljoen aan de zijde van de Botenlaan is nadat RKVV Brabantia naar de andere kant van het sportpark verhuisde nog in gebruik geweest bij PSV Rugby (nu RCE/PSV) en nu al jaren eigendom van het St. Catharinagilde Strijp.
Ook deelde men het sportpark jarenlang met DBS (Door Broederschap Sterk), tot die club verhuisde naar het nieuwe Sportpark Meerhoven in de gelijknamige grootschalige nieuwbouwwijk aan de rand van de stad.
Niet onvermeld mag blijven dat ook handbalvereniging EHV (Eindhovense Handbal Vereniging) op hetzelfde sportpark is gevestigd. Vroeger met een stenen buitenveld, sinds een aantal jaren indoor in Sporthal Strijp. Daarnaast heeft deze club ook een wedstrijdlocatie in Sporthal Genderbeemd in Gestel.


Geplaatst op

18-08-2022

Reacties:

Datum: 29-08-2022
Naam: Martin Swinkels  
img

De broers van Harriette Evers hebben allemaal voetbal gespeeld bij mijn favoriete amateurclubje VELOC.


Datum: 05-09-2022
Naam: Ron Jansen  
img

De carnavalsvereniging gaat onder de naam CV Brabantia door het leven. Komend jaar vieren ze hun vierde jubileum (44-jarig bestaan) in deze opzet, met bestuur, prins(es) en adjudant(e). Carnaval wordt er bij rkvv Brabantia al bijna 60 jaar gevierd.