EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

45109

Bijdrager:

Jaar:

1961

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Centrum-Stratum-Tongelre

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Tongelre, Stratum en beetje centrum

Beschrijving

Linksonder ligt de wijk Villapark onder het kanaal en links ernaast boven de Tongelresestraat Lakerlopen. Direct boven het kanaal de Stratumse wijken Irisbuuurt en Rochusbuurt. De foto is van 1961, dus er is uiteraard heel veel veranderd.
Bij de onderrand staat de telefooncentrale, die sinds kort tot gebouw voor creatieve en culturele activiteiten is verbouwd. In de hoek rechtsonder is nu busstation Neckerspoel.
Boven het spooremplacement zien we hier het busstation bij de destijds nog gewoon ronde rotonde. Links van het station lijkt het in dat jaar gebouwde postkantoor al klaar, maar dat is intussen al weer vervangen door The Social Hub, voorheen Student Hotel. Langs de Stationsweg is hier links vanaf 't Silveren Seepaerd alleen laagbouw te zien. Nu staat er appartementencomplex Seepaerdstad en daarnast de nieuwe Effenaar, op de plek waar hier nog de fabrieksgebouwen van Van den Briel & Verster staan, waarin de Effenaar (eerst Para+) ooit begon.
Direct onder het Havenhoofd staat het nog steeds bestaande pand van de gemeente en ligt het huidige NRE-terrein, dat toen een afgesloten bedrijfsterrein van de Gemeentebedrijven was, tussen de Nachtegaallaan, Patrijsstraat en Dommelhoefstraat. Het complex is goed herkenbaar aan de gashouders. Direct boven het hoofdgebouw van de gemeente staat een lagere loods en daar weer boven een gebouw met een deels rond dak. Daarin was onder meer de wasplaats voor de bedrijfsauto's van de gemeente. De Dommelhoefstraat loopt links van het bedrijfsterrein van de gemeente naar boven en eindigt bij het witte fabrieksgebouw van de houtindustrie Picus. Het Picuscomplex lag tussen het Havenhoofd, Tongelresestraat, Lakerstraat en Treurenburgstraat. Op het NRE-terrein zijn een paar oude bedrijfspanden bewaard en gerenoveerd, maar van de Picusgebouwen bestaat alleen nog de kantoorvilla aan de Tongelresestraat.
Rechts zien we een stukje centrum, waar hier nog niks van hoogbouw te bespeuren is. Linksboven zijn in Stratum ook veel oude panden gesloopt en vervangen door kantoren en appartementen. In de koek linksboven zien we het Gymnasium Augustinianum dicht bij de Geldropseweg, die tets hoger horizontaal door de foto slingert. (Red.)


Geplaatst op

29-04-2024
Geen reacties gevonden bij deze foto