EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4502

Bijdrager:

Jaar:

1909

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Stratumseind

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
De contante betaler.

Beschrijving

Stratumseind, rechts staat een vrouw voor de winkeldeur van stoombroodfabriek 'De Contante Betaler'. Wanbetalers konden ook nog niet in Tiel geregistreerd worden, dus dan maar contant.


Geplaatst op

04-06-2006

Reacties:

Datum: 04-06-2006
Naam: Anne Troost  
img

Wie was nu de Contante Betaler? De fabriek of de klanten van de fabriek? Het blijft gissen. Men schreef toen niet in een boek maar op de lat.


Datum: 04-06-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Die lat was een bewerkelijk systeem meen ik ergens gelezen te hebben. Was dat niet een alternatief soort dubbel boekhouden? Moest je iedere keer ook je eigen lat meebrengen?


Datum: 05-06-2006
Naam: Rini Talens  
img

Een kerfstok, conform het gezegde: 'Veel op je kerfstok hebben'.


Datum: 06-06-2006
Naam: Rini Talens  
img

Je hoefde niet een kerfje op een stokje te zetten, maar op twee stokken: een op die van de schuldenaar (de debiteur) en een op de schuldeiser (de crediteur). Op iedere stok één dus, om reden dat een frauduleuze debiteur nooit een kerfje weg kon halen. De crediteur kon er op zijn stok natuurlijk wel een bijzetten, maar dat viel dan ook meteen op bij het stokjesvergelijken. Verder werden de kerfjes naar verluidt in één snijbeweging op de twee stokken tegelijk gemaakt en wel zo dat er op de stokken een uniek streepjespatroon ontstond, zodat je op de betaaldag niet met een andere stok kon komen aanzetten (met b.v. minder streepjes). Had je een aantal streepjes ingelost, dan werden die op beide stokken weggesneden.
Er was nog een fraudegevoelig systeem, krijtstreepjes op een bord zetten, de crediteur kon dan: 'Met dubbel krijt schrijven', conform het bekende gezegde.


Datum: 21-11-2011
Naam: Leo Koenen  
img

Vermeldenswaardig is nog dat er in het boek waar deze foto uitkomt, heel veel van deze prachtige foto's staan. Respect voor de schrijver.


Datum: 24-03-2016
Naam: W. Mets  
img

Voor het Nutricia-museum ben ik zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van de stoombroodfabriek. Er zijn personen geweest die banden hebben gehad met Nutricia Zoetermeer. Is er een boek hierover beschikbaar? U zou mij daar een groot plezier mee doen.
Met hartelijke groet, W. Mets, P.C. Hooftstraat 18, 2712 RK Zoetermeer.


Datum: 21-01-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Bij de broodfabriek heb ik in de jaren '50 heel wat broden weggehaald, maar toen stond er al een moderner of gemoderniseerd pand en de bakker heette Van Camp of Van Campen. Wij waren gek op tijgerbrood, maar dat kregen we maar mondjesmaat omdat het witbrood was en dat was minder gezond dan bruinbrood. En "eten doe je niet omdat je het lekker vindt" en "je moet er nog van groeien".