EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

17223

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten

Onderwerp 2.:

Beelden

Onderwerp 3.:

Spoorwegviaducten

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Beelden Hoogspoor

Beschrijving

Boven de Boschdijk- en Vestdijktunnel zijn ca 1953 beelden geplaatst waarvan er op de foto 3 zijn afgebeeld. In 1998 zijn er replica's van Toon Grassens voor in de plaats gekomen.


Geplaatst op

27-09-2008

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 31-08-2013
Naam: Theo Verschueren  

De Nederlandse Spoorwegen hebben b.g.v. de opening van het hoogspoor en het nieuwe station in november 1953 acht "hoogspoorbeelden" aan de stad geschonken die geplaatst waren op de viaducten in het centrum. De drie meter hoge beelden van kalksteen vervaardigd door de Utrechtse kunstenaar Joop Hekman (*1921) geven elk op een symbolische wijze de betekenis van Eindhoven weer. Door slijtage van het zachte beeldmateriaal veroorzaakt door trillingen en weersomstandigheden zijn alle beelden in 1991verwijderd, gerestaureerd door de beeldhouwer Toon Grassens te Gemert en hebben daarop een definitieve plaats gekregen in het Spoorwegmuseum. Van zes beelden heeft hij replica's gemaakt in polyester/kunststof, waarvan er vier in november 1997 en de laatste twee in oktober 1998 zijn teruggeplaatst op de noord- en de zuidzijde van het Vestdijk viaduct.
Aan de zuidzijde (centrum) op het viaduct staan de beelden (zie foto)
links: Verkeer - vrouw met wiel onder haar arm
midden: Jong en bloeiend Eindhoven - moeder met twee kinderen
rechts: Handel - man met de handelssymbolen in zijn handen
Zie het vervolg op foto 23925.


Datum: 10-12-2015
Naam: Paul van der Cingel  
img

Ik ben er in de begintijd heel wat keren onderdoor gefietst, maar vond het toen al vreselijke beelden, let eens op die gezichten, die stralen toch alleen maar somberheid uit, maar ja de jaren '50 waren voor de architectuur en beeldhouwkunst natuurlijk ook geen jaren van inspiratie, gelukkig is veel van die bouwkundige rommel al weer afgebroken. Of zouden de architecten destijds al gedacht hebben, wat maakt het uit, in Eindhoven breken ze de boel na 40-50 jaar toch af? Hier hoeven we niks voor de eeuwigheid te bouwen.